Gratis verzending en retour
Vlek uit leer verwijderen en schoonmaken? Bekijk 5 tips
Een pijnlijk moment als je een vlek ontdekt op je leren jas, schoen, tas of ander kledingstuk. Gelukkig zijn er manieren om vlekken te verwijderen. Het is wel raadzaam om dit snel te doen. Anders kan de vlek verder in het leer trekken. Dit wil je uiteraard voorkomen. Volg daarom deze tips om je leren jas schoon te maken.
- Wrijf niet te hard op het leer.
- Behandel niet direct de hele vlek, maar test het op een klein onopvallend gedeelte.
- Raadpleeg bij twijfel een leerspecialist.
- Wacht niet te lang met het verwijderen van de vlek.
Vooral die derde tip is belangrijk, ook als je er zelf niet in slaagt de vlek te verwijderen. Bij een verkeerde behandeling kan bijvoorbeeld je leren damesjas beschadigd raken. Volg ook altijd de wasvoorschriften op het label aan de binnenkant van je kledingstuk. In dit artikel geven we je praktische tips voor het verwijderen van vlekken uit leer (nappa).
Wat is gladleer en hoe herken je het?
Gladleer is een van de meest populaire leersoorten. Het wordt veel gebruikt voor schoenen, jassen, leren tassen en riemen. Je herkent gladleer aan het gladde oppervlak. In feite is het een dierenhuid die is bewerkt met een verflaag. Een belangrijk voordeel van gladleer is dat het ademt. Hierdoor zweet je bijvoorbeeld minder in schoenen van dit materiaal.
Bovendien zie je steeds vaker leren jassen met prints en ook dat is goed mogelijk op gladleer. Het leer is sterk, maar tegelijkertijd soepel. Naar verloop van tijd vormt een jas van gladleer zich mooi naar je lichaam.
Hoe behandel je vlekken in leren kleding?
Het onderhouden van je leren jas of ander kledingstuk is belangrijk. Het materiaal is namelijk kwetsbaar. Zeker in vergelijking met stoffen kleding. Dit geldt ook voor het verwijderen van vlekken uit suède, nubuck en gladleer. Hieronder geven we een aantal tips die je het beste kunt volgen voordat je begint met schoonmaken.
1. Test eerst op een klein stukje van de vlek
We adviseren om altijd eerst een klein, onopvallend deel van de vlek te behandelen. Mocht dit niet goed uitpakken, dan blijft de rest van je leren kledingstuk ongedeerd. Werkt het wel goed? Dan kun je direct de hele vlek aanpakken. Kortom, test altijd eerst op een klein stukje.
2. Dep en wrijf niet in leer
Vlekken in leren kleding moet je voorzichtig behandelen. Ga dus niet hard wrijven op de plek. Daarmee kun je de vlek juist erger maken en het leer beschadigen. Slijtage komt vaak voor als leer verkeerd wordt schoongemaakt. Wat je wél moet doen? Dep voorzichtig met een vochtige spons of katoenen doek. Daarna gebruik je een droge doek om het leer droog te maken. Let op: gebruik altijd een nieuwe doek of spons. In oud sponsje kan nog ander vuil zitten, wat opnieuw schade aan je jas kan veroorzaken.

3. Gebruik geen chemische schoonmaakmiddelen
Lukt het niet om de vlek te verwijderen? Ga dan niet experimenteren met allerlei middeltjes, zoals agressieve schoonmaakmiddelen. Online kom je vaak ‘oplossingen’ tegen die misschien werken, maar ook je leer kunnen beschadigen. Denk aan verkleuring of slijtage. Breng het kledingstuk naar een professionele stomerij of leerspecialist. Zo voorkom je dat de schade erger wordt.
4. Laat je kleding op een natuurlijke wijze drogen
Het is verleidelijk: je leren jasje is nat en je wilt het diezelfde avond nog aan naar een feestje. Dus leg je het op de verwarming of in de zon. Of nog erger: je doet het in de droger. Doe dit vooral niet. Leer is een natuurlijk materiaal dat zich vormt naar je lichaam. Verkeerd drogen kan het blijvend beschadigen:
- In de droger kan het krimpen
- In de zon kan de kleur vervagen
- Op de verwarming kan het uitdrogen en scheuren
Laat leer daarom altijd op natuurlijke wijze drogen. Hang het op kamertemperatuur in een goed geventileerde ruimte, bij voorkeur op een brede kledinghanger. Zo voorkom je vervorming en blijft ook het schouderdeel goed ondersteund.

5. Haal de juiste schoonmaakmiddelen in huis
Voorkomen is beter dan genezen, ook als het om vlekken gaat. Doe je leren jack bijvoorbeeld uit voordat je aan tafel gaat. Tomatensaus op je gloednieuwe jas is namelijk geen pretje. Gaat het toch mis? Dan moet je snel kunnen handelen. Maar zonder de juiste middelen in huis ben je eigenlijk al te laat. Daarom is het verstandig om bij de aanschaf van je leren jas, tas, schoenen of riem meteen de juiste onderhoudsproducten aan te schaffen. Denk aan:
- Leren zeem
- (Absorberende) katoenen doek
- Schone spons
- Impregneerspray (tegen water en vlekken)
- Softgum
Zo ben je voorbereid en kun je direct handelen als er ineens een glas rode wijn over je leren bikerjack gaat.
Schoonmaken: zo verwijder je vlekken uit je leren jas, tas of kledingstuk
Of het nu gaat om een cola, vette saus of een onverwachte regenbui: een vlek zit in een klein hoekje. Hieronder leggen we uit hoe je bijvoorbeeld een leren jas kunt schoonmaken of een ander kledingstuk, zodat het mooi blijft.
1. Water- of regenvlekken
Zie je een water- of regenvlek op je leren kleding? Dep de plek dan voorzichtig met een zachte, vochtige spons of katoenen doek. Gebruik de zachte kant van de spons. Heb je dit gedaan? Hang je kleding op een hanger in een goed geventileerde ruimte en laat het op natuurlijke wijze drogen. Leg het niet op de verwarming en gebruik geen föhn of droger. Dat kan het leer laten krimpen, stug maken of kringen veroorzaken.
Is de watervlek al opgedroogd en nog zichtbaar? Gebruik dan opnieuw een vochtige doek of spons en wrijf of dep zachtjes over de plek. Doe dit niet hard, ga voorzichtig te werk.
2. Drinkvlekken
Heb je net drinken gemorst? Maak het dan snel schoon en laat de vlek niet opdrogen. Trek je leren kledingstuk uit en dep de vlek met een droge spons of absorberende doek. Vermijd hard wrijven, want daarmee maak je het vaak alleen erger. Heb je dat gedaan? Dep dan na met een vochtig doekje en laat het kledingstuk op natuurlijke wijze drogen. Gebruik geen föhn, droger of directe zon: dit kan het leer laten krimpen of verkleuren.
Deze methode werkt bij onder andere:
- Limonade
- Frisdrank (zoals cola of fanta)
- Rode of witte wijn (alcohol)
- Koffie of thee
Is de drinkvlek na het drogen nog steeds zichtbaar? Probeer dan een lederen gum of breng het naar een leerspecialist of stomerij.

3. Vlekken met saus of eten
Balen als net spagetti met tomatensaus op je leren kledingstuk valt. Het is belangrijk om het snel schoon te maken. Anders trekt de vlek verder in je kledingstuk. Je kunt het volgende doen:
- Pak een nieuw doekje of spons
- Dep rustig met de zachte kant op de plek
- Pak een nieuw sponsje en maak het vochtig
- Begin opnieuw met deppen
- Laat je kledingstuk drogen op een natuurlijke wijze
Is je etensvlek eruit? Vergeet dan niet om je leren item opnieuw in te sprayen met impregneerspray. Dat zorgt voor extra bescherming. Als je vlek zichtbaar blijft, kun je een lederen gum proberen. Dit is verkrijgbaar bij een leerspecialist.
4. Inktvlekken en penstrepen
Inkt en penstrepen zijn lastig te verwijderen, omdat ze snel in het leer trekken. Gebruik in elk geval geen agressieve middelen, zoals aceton. Dat kan het leer beschadigen. Probeer eerst een speciale lederen gum. Werkt dat niet? Breng je kledingstuk dan naar een leerspeciaalzaak.
Online lees je soms tips om tandpasta of olijfolie erop te doen, maar wij raden die methodes af. Bij hardnekkige vlekken is een behandeling door een leerspecialist de veiligste keuze.
5. Krassen
Leer is een natuurproduct. Na verloop van tijd kun je soms wat lichte krasjes zien. Dit kan je vaak zelf verwijderen door er met schone handen er zachtjes overheen te wrijven. Doe dit het liefst in tegengestelde richting van de kras. Daarnaast helpt het om gladleer af en toe in te wrijven met een geschikte leerwax. Dit maakt het oppervlak egaler en vermindert zichtbare krassen.